Mezoporacija

Mezoporacija je moderna tehnika koja omogucuje brze i dublje prodiranje aktivnih supstanci i aktiviranje metabolizma u dermisu. Ova estetska metoda primenjuje pulse struje, koje stvaraju elektromagnetno polje koje otvara privremene kanale (mezopore) u lipidnom sloju u epidermu, cime omogucava prolaz aktivnih supstanci u Zive slojeve koze. Sam metod zasniva se na fenomenu elektroporacije, koga su naučno potvrdili dr Peter Agree i Dr Roderick Mac Kinnon i za to 2003. godine dobili Nobelovu nagradu u oblasti Hemije. Mezoporacija, jos poznata i kao Mezoterapija bez igle ili Neinvazivna mezoterapija, kako i sami nazivi kazu, predstavlja bezbolnu alternativu klasicnoj mezoterapiji koja podrazumiieva ubacivanje aktivnih supstanci u dublje slojeve koze putem mezoterapijskih iglica.

Cili mezoporacie je ubacivanje u kozu kozmeticki aktivnih supstanci, koje klasicnim nanosenjem utrljavanjem u kozu, ne bi prosle epidermalnu barijeru i samim tim se ne bi postigao zeljeni efekat. Naime, u toku klasicnih bioloskih tretmana svega 10% aktivnih supstanci koje koristimo u radu, moze da dope do dubljih slojeva koze. Mezoterapija bez igle omogucava povecanje apsorpcije aktivnih sastojaka sa 10% na 90% na dubini od 1 cm, i 65% na dubini od 6 cm. Ovo obezbieduje jako brzo vidljive iezultate na duze staze a posebno se preporucuje u tretmanima opustene koze, bora, fleka, lokalnih masnih naslaga, celulita i strija. 

Metoda je apsolutno bezbolna i ne ostavlja na kozi, nakon tretmana, bilo kakve nepozeljne tragove, pa se ne mora posebno planirati, vec ju je moguce uraditi bilo kad u toku radne nedelje ili vikenda. Nezeljenih efekata na sam proces mezoterapije, kao sto su iritacie ili reakcije tkiva, nema, izuzev ukoliko postoji alergija na neki od sastojaka. Tretman ne treba raditi u trudnoci, tokom dojenja, kod oboljelih od epilepsije, karcinoma, dijabetesa, kod soba sa metalnim protezama u tijelu ili pejsmejkerom.